dimarts, 13 de gener del 2009

7.1 El “Peplum”

El peplum és una clase de pel•lícula que representa l'Antiguitat.Se li va posar aquest nom, per una peça de roba, pareguda a una túnica, però sense màneges, que eixia, frequentment, en aquestes pel•lícules.

La primera pel•lícula que va transmetrer aquest gènere, va ser Hèrcules en 1985 i el paper de protagonista el va fer Steve Reeves.

Aquesta nou manera de fer cinema, té unes característiques molt variades.
En la història hi ha un heroi que defensa la població d’un tirà que menosprècia al gent de la ciutat o poble. El heroi, només porta una simple falda i no du armes. Sols es defensa amb la seua força sobrenatural.
No li donen impotància a els fets externs com l’època o la mitologia.

EL peplum va tindre un gran éxit, però la repetició de les histories, paisatges vestuaris, i en resum, tot. Va fer que el peplum desaparegué.
La última pel•lícula es va rodar en 1964, on es van reuinir tots el grans heois peplum. Aunque algns detalls d’aquest génere han durat hasta els nostres dies.

El peplum va desaparèixer, gràcies a spaghetti western que va agafar uns quants elements del anterior gènere com el protagonista que lluitaa contra la injusticia d’un poble dominat per en tirà.


Les sèries de televisió com Hércules, amb els seus viatges per tot el món, i Xena, la princesa guerrera, són una representació de peplum en els nostres dies amb efectes espicials millorats per els ordinadors i una història més moderna.

El director Ridley Scott va tornar a posar de moda en l’any 2000 el peplum gràcies a la pel•lícula Gladiator. És una representació de la caiguda de l’imperi romà amb un gran presupost per a ser una pel•lícula peplum. Es van gravar: Troia de Wolfgang Petersen, Alexandre Magne d'Oliver Stone, i la sèrie Roma. Aquestes pel•lícules són una recopilació de detalls del peplum, però no tenen les característiques de ser pel•lícules de baix presupost, i amb històries no molt difícils com les del peplum.

Per Juan Carlos Bernabeu Mira

http://es.wikipedia.org/wiki/Peplum

http://recursos.cnice.mec.es/latingriego/Palladium/2_publico/espb11ca1.php