Al segle III dc. l’imperi Romà es divideix en dues parts l’Imperi d’Orient (o bizantí) i l’Imperi d’Occident. Aquest últim va desaparèixer en determinades circumstàncies que recorden a la situació actual del món. Però, és possible una desaparició semblant?
Curiosament, la caiguda de l’Imperi Romà comença amb una crisi econòmica a tot l’imperi causada per la gran inflació, les constants guerres i la mala administració dels diners per part dels governants. Crida l’atenció especialment l’opinió de l’historiador Moses Finley que defén que l’acumulació de patrimoni en unes poques mans aristocràtiques van estancar l’economia, impedint el moviment monetari i el creixement econòmic perquè els únics objectius econòmics de les persones amb diners era mantenir la seua posició. Evidentment açò ens recorda a la situació actual del món occidental: una forta crisi sacseja les butxaques de tots els ciutadans i la població amb poder econòmic únicament vol mantenir la seua posició.
Però les similituds no acaben ací. Les conseqüències de la crisi econòmica que patia l’imperi prompte es van fer de notar en l’àmbit polític. Les constants guerres civils van generar un caos militar i una anarquia política. Les fronteres de l’imperi van quedar obertes i els bàrbars les van envair pacíficament, assentar-se allí. A causa de aquest caos militar, l’exèrcit romà, que sempre havia destacat per la seua superioritat militar, començà a veure’s obligat a contractar a pobles bàrbars per a que controlaren les fronteres. Indudablement, els bàrbars van demanar a canvi que els proporcionaren les millors terres i ells les treballarien a condició de que se’ls reconeguera com a ciutadans romans. Clarament algun aspecte ens facilita la comparació amb la immigració actual. Els bàrbars s’assentaren a eixes zones per a treballar en el que els romans no volien, al igual que en l’actualitat on alguns dels immigrants lluiten per a aconseguir la nacionalitat i treballen en faenes que necessiten d’un esforç físic i que els ciutadans del mateix país no volen realitzar.
Si ens informem un poc respecte als pobles bàrbars, podem trobar moltes característiques comuns amb els pobles islàmics actuals. Els germans duien una vida nòmada amb una agricultura i ramaderia prou rudimentàries. Per això l’imperi mai va pensar que aquestos pobles pogueren envair-los, perquè les diferències d’organització política, econòmica i social eren massa grans. No cridaven l’atenció per tenir una cultura molt desenvolupada i per això la van adaptar a la romana, creant una mescla, una barreja de dues cultures totalment diferents. Ara mateix podríem dir que els pobles islàmics estan molt més retardats en quant a tecnologia i cultura respecte al món occidental. Curiosament, els països de l’orient duen uns anys discutint sobre un tema d’important influència en la seua societat: orient o occident? Molts joves volen adaptar la cultura occidental a la seua vida (formes de vestir, pensar, actuar...) i estan en continu debat amb la gent que pensa que s’han de mantenir les costums islàmiques. Per això quan visitem països islàmics podem veure que hi ha una barreja de dues cultures totalment diferents als seus carrers.
El sacseig de Roma per part dels bàrbars va ser el moment en que els ciutadans romans s’hi van adonar que l’imperi no anava a tornar a ser el mateix, que la seua època d’esplendor, bellesa i grandiositat s’havia acabat. Es van sentir ofesos i més tard van caure sota el poder dels germans. Podríem comparar el sacseig i la caiguda de Roma amb un atemptat de la mateixa magnitud o major que el de les torres bessones, un atemptat de que desmoralitzara a tota la societat americana.
Em de tenir en compte que la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident va ser gradual i en certa manera inevitable. Pot ser totes aquestes coincidències únicament siguen això, coincidències, o pot ser no ho siguen.
Rosa Bernabeu Santisteban
Bibliografia:
http://es.wikipedia.org/wiki/Decadencia_del_Imperio_Romano
http://es.wikipedia.org/wiki/Imperio_Romano_de_Occidente
http://es.wikipedia.org/wiki/Germanos
1 comentari:
Molt xulo Rosa. Unes reflexions bones teues partint d'informació que has trobat a la xarxa. Era difícil però ho has fet moooolt bé!!
1. Hem de tenir en compte (te s'ha escapat un "Em de tenir..."
Salutacions vàries i efusives.
Publica un comentari a l'entrada