dimecres, 7 de gener del 2009

6.1. La prosa llatina




La història i la oratoria són els gèneres més importants de la prosa llatina. La història perquè era de gran qualitat, hi havia un gran nombre d'escriptors i per tant gran quantitat d'obres. En canvi, la oratoria es va fer important a causa de la política i la justícia. No obstant això, la filosofia també ocupava un gran lloc ja que no s'utilitzava tant com per a escriure sinó per a actuar.

Els romans, que se sentien superiors a la resta dels poble, utilitzaven la història per a justificar les seues accions, en la qual presentaven les seues opinions i la seua forma d'actuar. El seu major objectiu era, a través de la història, exaltar l'esperit nacional o algun problema polític. Aquesta prosa llatina havia de ser clara i simple, pel que ha rebut el nom de “àtic” pel seu estil sobri i net. Els més importants historiadors romans són: Juli César, Salustio, Tito Livio i Tàcit.

La oratoria, que va començar a practicar-se en èpoques primerenques, és l'art de parlar amb elegància o eloqüència i que té la finalitat de persuadir, convèncer i informar als oïdors. Aquest gènere s'utilitzava generalment en la política o en les causes judicials. Alguns romans es van encarregar de reelaborar literàriament els discursos dels oradors, per tant va passar a ser un gènere literari. Ciceró, a causa de la seua gran eloqüència, és considerat com l'orador més important de la llengua llatina.

La filosofia va tenir gran importància ja que aquesta s'encarregava ètica i moralment d'especificar el comportament humà, com havien d'actuar els homes respecte a les situacions. D'aquesta manera la filosofia suposava una guia pràctica per a la vida. En Roma, van ser les reflexions morals les primeres que van aparèixer en la filosofia, en boca de Lucrecio, Ciceró i Séneca, amb narracions com Sententiae.



Bibliografia:
http://www.culturaclasica.com/literatura/oratoria_romana.htm
http://tareasonline.com.ve/contenido.asp?ArticleId=58403
http://es.wikipedia.org/wiki/Oratoria
http://www.unilaboralcaceres.net/departamentos/latinygriego/RECURSOS/Latin/LITERATURA/oratoria.pdf
http://www.culturaclasica.com/literatura/la_filosofia_en_roma.htm

Per Lucía Leal Palazón.

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.