La historiografia romana está representada per quatre grans historiadors Juli César, Salustio, Tito Livio i Tàcit que entenien la història com un conjunt de relats d'accions humanes. Es preocupen de contar la historia del seu poble, les seues vivències, els seus assoliments i els seus fracassos i ho fan des de la oratoria i la retorica apresa dels grecs.
Juli César (100 - 44 a.C.) és un personatge destacat en la història romana en molts aspectes (polític, historiador, etc). Va dedicar part de la seua vida a escriure sobre les batalles en les quals va participar, sobre les seues experiències militars i polítiques, utilitzant un estil clar i precís. Ens conta a manera de prosa, costums i tradicions dels pobles amb els quals entra en guerra.. L'obra escrita col·loca a César entre els grans mestres de la llengua llatina. Els seus treballs coneguts inclouen Comentaris sobre les campanyes de la Gàl·lia i Comentaris sobre la guerra civil.
Altre historiador destacable, contemporani va ser Cayo Salustio (86 - 35 d. C). Va participar en la campanya militar de César a Àfrica i va ser nomenat governador de la província d'Àfrica Nova. Se'l considera "mestre d'historiadors" pel seu gran contingut didàctic. Utilitza la oratoria i la retòrica i té una concepció grega de la història. Els seus relats de la cridada Conjuración de Catilina i de la Guerra de Yugurta han arribat fins a nosaltres complets, al costat de fragments dels seu major i més important treball, Historiae, una història de Roma des del 78 a. C. al 67 a. C.
24 anys abans de la mort de Salustio naix a Pàdua, Tito Livio (59 a. C. - 17 d. C.) però va viure gran part de la seua vida a Roma, on se li va asignar el treball de educar al futur emperador Claudio. Es va convertir en l'historiador oficial de l'Imperi d'Augusto. Escriu amb una finalitat patriòtica i utilitza per a l'elaboració de les seues obres diverses fonts, sobretot llegendes laudatorias. Va escriure Ab urbs condita, era una narració en 142 llibres on ens conta la història de Roma des dels seus començaments. (només es conserven 35). Aporta un visió patriòtica i connotacions religioses, amb la finalitat de ressaltar i recordar la grandesa de Roma.
Tota aquesta grandesa romana és enyorada en les obres de Tàcit (54 - 117 d. C.) historiador que va ocupar grans llocs en l'administració romana. Escriu sobre la Roma "que li va tocar viure", amb un govern tirà que conduïa camí a la decadència. Es preocupa de mostrar tant les virtuts com els vicis de Roma amb la finalitat de deixar patents als bons i despreciar la tirania. Consulta fonts tant orals com escrites i narra des de la seua pròpia experiència a allò que pot arribar a conèixer per uns altres. En Tàcit destaca la utilització de documentació oficial. Va escriure Historias i Annales, entre altres.
Per Lucía Leal Palazón.
1 comentari:
Ens falta la bibliografia i canviar aquelles frases que són copiar pegar (continuen havent-ne).
Atenció a les comes. En la primera frase per exemple en falta una i si no la poses no té sentit.
Toni.
Publica un comentari a l'entrada