divendres, 24 d’octubre del 2008

2.2 Història: el naixement de les Polis.


La comunitat perfecta és la polis (…), va sorgir per satisfer les necessitats vitals de l’home, però la seua finalitat és permetre’l viure bé. L’home que, naturalment i no per atzar, no visca a la polis és infrahumà o sobrehumà”. Aquesta és la visió del filòsof Aristòtil sobre la principal cèl·lula d’organització política grega i una de les seues principals senyals d’identitat: les polis.


Les polis són ciutats-estat que no només són el centre polític, econòmic, religiós i cultural de la civilització grega clàssica, són també un ideal de vida. Segons els grecs, estat i ciutadà, societat i individu tenen, en aquest sistema, la millor manera de relacionar-se.


El seu origen se situa a partir del s. VIII a. C. (època arcaica) quan les xicotetes aldees al voltant del mar Egeu, van convertint-se en agrupacions urbanes amb artesans i comerciants. La participació dels ciutadans en la vida política va ser progressiva i es va passar d’uns governs amb un cabdill militar, a oligarquies (govern d’uns pocs) representades per les famílies més poderoses. Amb el temps la participació dels ciutadans en la seua comunitat política es va fer molt present en determinades polis, amb Atenes com exemple més clar.

Les polis comparteixen entre elles una mateixa llengua, religió, cultura i identitat ètnica, però la rivalitat i la percepció que la seua xicoteta grandària era l’adequada per a una millor pràctica política, va fer que no es fundara un gran estat unificat.

Les parts més importants d’estos nuclis urbans eren l’Acròpolis, fortalesa on es trobaven els temples, i l’Àgora, plaça dedicada a la vida civil, institucional i econòmica, situada en la part baixa i al voltant de la qual es desenvolupaven els carrers residencials.

La seua extensió era variada, i els extrems podien anar dels 2.600 km² de la polis d’Atenes, als 173 km² de l’Illa de Ceos, on hi havia 4 polis.

Per: Toni Doménech

4 comentaris:

Anònim ha dit...

la lletra és molt petita

Blog de Marcel Busquets ha dit...

ANONIM 2

La lletra es molt petita feula més gran

alba ha dit...

holaa marcel!!!

Anònim ha dit...

TEngo el ojete como tu pnnn