divendres, 17 d’octubre del 2008

4.1 Característiques de les polis


El símbol exterior més visible de les polis era la seua acrópolis, un lloc elevat i fortificat on se situaven els principals temples.

La forma d'organització política i social més característica del món grec era la polis. Estava formada per un conjunt d'individus vinculats entre sí per diversos factors: Un passat comú, el culte als déus protectors de la comunitat i les lleis que regien la vida comunitària.

La polis constituia un espai cívic composat per una xicoteta aglomeració urbana i el territori dels voltants, d'on s'extraïen els seus recursos.

Entre les característiques comuns de les polis destaquen les polítiques, ja que cadascuna era independent i soberana i lluitava per a ser-ho. La major part de les polis encunyava la seua moneda com a mostra de la seua independència(amb el símbol de les seues activitats principals com la agricultura o el comerç i la imatge de la seua divinitat protectora).

Les formes de govern eren diferents segons la polis i el moment històric.

El règim més extés era l'oligarquia o govern d'uns pocs. Aquests tenien el poder gràcies a la major riquesa i prestigi social. Justificaven la seua privilegiada posició per la seua ascendència mítica (es creïen descendents directes de l'heroi fundador de la ciutat) i per la seua decisiva contribució a la defensa de la comunitat, ja que ells només podien costejar-se l'armament militar necessari.

També en nombroses ciutats va sorgir una nova forma de govern denominada tirania. El tirà era generalment un membre de l'oligarquia, descontent o marginat, que es feia amb el control del poder amb el suport d'un grup de seguidors armats. Alguns d'ells afavorien el desenvolupament socioeconòmic de les ciutats, estimulant el comerç, les obres públiques i, fins i tot, la literatura i les arts. Molts d'ells van acabar de forma violenta, derribats per un complot aristocràtic.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

es xulo....

Anònim ha dit...

quines caracteristiques tenia una polis? ^^'

Anònim ha dit...

Trobo que està molt bé, però tot i aixis hi falten algunes coses.