dissabte, 4 d’octubre del 2008

6.4 El Partenó, el temple perfecte




El Partenó és un
temple del segle VaC consagrat a la deessa Atena Pàrtenos. És el monument més antic de l'Acròpoli d'Atenes (Grècia) i els seus arquitectes foren Ictinos i Cal·lícrates supervisats per Fídies.
El Partenó és un dels principals temples
dòrics que es conserven, el monument més important de la Grècia Clàssica i se'l considera com una de les obres arquitectòniques més belles.
Els elements decoratius que conté són d'una gran riquesa: escultures, relleus en el fris interior, a les mètodes del fris exterior, en els timpans de tots dos frontons i altres detalls, com els acroteris i les antefixes.
Va ser erigit entre les
Guerres Mèdiques i la del Peloponès sobre una altre edificació, que mesurava 101 peus, destruïda per l'exèrcit persa el 480 aC.
L'arribada al poder de l'estrateg Pèricles el 462 aC va suscitar l'oposició d'algunes
polis com Esparta, queixosa de què els atenencs s'apropiessin de part dels diners de la Lliga per a restaurar l'Acròpoli. Uns anys després es va convocar a les ciutats-estat per a debatre el problema dels temples arrasats pels perses: Atenes havia de recuperar l'esplendor. Aquell projecte va finalitzar el tribut dels aliats i va generar molts llocs de treball.
Pèricles encarregà a Fídies la reconstrucció de L'
Acròpoli d'Atenes. Fídies pensà el Partenó com l'habitacle d'Atena; fou el mateix Fídies qui realitzà la colossal escultura Atena Pàrtenos, d'onze metres d'alçada. Els arquitectes foren Ictinos, Cal·lícrates i Carpió, la participació d'aquest darrer està poc documentada. Aquests acomodaren l'arquitectura dels temples grecs per a allotjar al Partenó aquella singular escultura alhora que perfeccionaren o trobaren solucions arquitectòniques.
El Partenó és la culminació estètica del classicisme arquitectònic grec del segle v aC.
Per: Aarón Fernández de Valderrama Miró

1 comentari:

Anònim ha dit...

¡Hola!
Me a parecido muy interesante lo que Aaron a publicado en este articulo.