diumenge, 18 de gener del 2009

2.9. L'imperi Romà d'Orient o Imperi Bizantí


L’any 395 l’emperador Teodosi va morir dividint l’imperi definitivament. El seu fill gran: Honori, va heretar la mitat occidental amb capital a Roma, i el seu altre fill, Arcadi, va rebre la mitat oriental, amb capital a Constantinoble. L’Imperi d’Occident va desaparéixes al 476, però a l’Imperi d’Orient, comença una nova etapa.

El següent emperador va ser Justinià I, i durant el seu regnat, l’Imperi es va expandir. L’emperador va iniciar un programa de reformes i de campanyes militars que van restaurar les fronteras de l’antic Imperi Romà. Durant el regnat d’aquest emperador, Bizanci, capital de l’Imperi, va viure una época d’esplendor cultural, on destaquen grans filòsofs com Joan Filopó, i grans poetes com Nonos de Panòpolis. Al mateix temps es portaren a terme grans obres arquitectòniques, com l’església de Santa Sofía.

El segle VII comença amb una gran crisis, provocada per les conquestes del monarca sassànida Cosroes II, que va arribar a amenaçar l’existència mateixa de l’Imperi. Encara que, l’emperador Heracli va ser capaç de parar els peus als perses derrotant-los totalment l’any 628. Així, a mitjans d’aquest segle les fronteres es van estabilitzar. I a aquesta crisi li va seguir un període d’esplendor.

Després d’això, al segle XI, tornà un període de crisi, amb l’aparició de dos nous enemics, l’Imperi Seljúcida i els regnes cristians d’Europa occidental.
El 1071 va acabar l’hegemonia bizantina a Àsia Menor, a conseqüència de la inesperada derrota en la batalla de Manzikert de l’emperador romà Diògenes davant l’exèrcit d’Alp Aíslan, soldat seljúcida. Tanmateix, l’any 1085, la Primera Croada es convirtiria en un mal de cap per a l’emperador Aleix I Comné. I així, els croats van acavar establin diversos estats independents a Antioquia, Odessa, Trípoli i Jerusalem. Anys després, en la Quarta Croada, els croats tornaren a atacar Constantinoble, i la ciutat va caure el 12 d’abril de 1204.

Finalment, la caiguda de Constantinoble, es va produir després d’un setge de dos mesos dut a terme per Mehmet II, el 29 de maig de 1453. Era la fi de l’Imperi.

L’economia de l’Imperi va ser una de les més avançades en Europa durant molt segles. La principal activitat económica era l’agricultura, i la principal indúdtira era la textil. El comerç va gaudir d’una gran importancia, ja que, per la seua posició geográfica, va ser un intermediari necessari entre Orient i el Mediterrani.

http://www.imperiobizantino.com/
http://es.wikipedia.org/wiki/Bizantino
http://www.laguia2000.com/edad-media/el-imperio-bizantino

Gaspar Rico Sánchez

3 comentaris:

Anònim ha dit...

1. Gaspar, si no em poses bibliografia tot sona sospitós. A més, està molt ben redactat. Jo sé que pots fer-ho així de bé, però també sé que pots posar-me una bibliografia!

2. I el teu nom?

Salutacions vàries.

Anònim ha dit...

Gaspar, està bé ja que era molt complicat resumir quasi mil anys en poques paraules.

Has de tenir en compte que quan fas un resum d'eixe tipus et pot passar el que t'ha passat. Al final sembla una enumeració de noms de reis que fa difícil que algú recorde res al final del text. L'únic emperador que hem de recordar el nom amb tant poques paraules es Justinià. La resta, igual que venen se'n van.

Has de tenir en compte que la gent que va a llegir el teu text són companys!

Toni.

Anònim ha dit...

olaaa!aqesta webb molaa!;D, pro no tannt com joo (hh)
deww krakkss.