diumenge, 4 de gener del 2009

6.4 L’arquitectura i enginyeria romana (ponts, vies...)



L’arquitectura i enginyeria romana fou un mètode d’expressió o comunicació artística més important dels romans. Aquest tipus de construcció es un tipus d’arquitectura urbà, útil i eficaç, dirigint-nos cap a les necessitats privades i públiques. Quan apreciem un tipus d’arquitectura com aquesta els primers sentiments que ens expressa es el poder i el comandament de l’Estat Romà, a més de la puresa d’igualtat de l’Imperi. Altra característica que podem dir es que es una arquitectura monumental, referint-se a la glorificació romana i per el motiu de que busca l’esplendor i la resistència del pas del temps, en comptes de la bellesa.

Aquesta arquitectura conté dos tipus de sistemes: La columna i la llinda (1), que va ser copiat dels grecs, i l’arc i la volta, copiat dels etruscos. A més utilitzar altres tipus de sistemes també utilitzaven altres materials constructius com els maons (2), els carreus (3) de pedra i el formigó obtingut de la barreja de calç i pedra volcànica.




Un dels seus principals monuments que em de destacar es el Panteó (4) d’Agripa, un temple singular construït per Agripa, gendre d’August, construït a principis del Imperi Roma. Aquest monument està construït amb una superfície circular coberta amb una enorme cúpula sostingut per vuit grans pilons i amb un forat circular enmig.




El Arco de Tito va ser un altre dels monuments romans. Aquest monument va ser construït després de la mort del emperador Tito i situat en la Via Sacra. En aquest arc podem apreciar nombroses figures de com Tito vencent als jueus o la seua entrada a Jerusalem amb els seus soldats portant un canelobre.





I com no, el monument més destacat d’aquesta arquitectura, el Coliseu Romà, també conegut com a Colosseum en llatí, utilitzat com a circ d’entreteniment. Encara que aquest monument hagués començat a construir al 70 per Vespasià la seua obra va ser acabada al 508 a causa de que greus incendis ho impediren.
____________________________________________________________

1. Llinda: Part superior de portes i finestres de manera horitzontal
2. Maons: Ladrillos
3. Carreus: Cadascuna de les pedres llaurades que formen part d’una construcció.
4. Panteó: Temple de tots els deus.


Bibliografia:

Cromo, M. 2005. Historia del arte. Ed. Santillana. 357 pp.

http://aprendersociales.blogspot.com

http://clio.rediris.es

http://es.wikipedia.org/wiki/Arquitectura_romana


Per Aitor Regidor

1 comentari:

Anònim ha dit...

1. Està perfecte. Però clar, al final és copiar/pegar i això ja vam dir que no estava permés.

http://uy.kalipedia.com/arte/tema/arquitectura-ciudad.html?x=20070718klparthis_27.Kes&ap=1

Salutacions