dissabte, 10 de gener del 2009

5.1 Les pràctiques rituals:els sacrificis.



Per als romans el motiu de sacrifici era obtenir favor o evitar la ira dels deus.

Els romans creien que el sacrifici era el medi mes efectiu per a fer-li una petició als deus. Aquest acte es realitzava en un lloc concret dedicat a un sol deu.Generalment el sacrifici solia ser d'animals , però també es feia amb cereals, llet , fruita, flors vi etc. El devot que ofereix el seu sacrifici,resa per que el sacrifici revitalitze al deu , capacitant-lo per a acceptar les peticions que li fa.
Els animals contenen els organs que donen la vida i la mantenen: el cor, el fetge , els renyons etc, que son els òrgans que se solien oferir als deus i que també son comestibles per als humans. En el sacrifici romà els òrgans i la sang s'apartava per als deus y la carn era per a consum del fidel, este es un fet que el diferencia del sacrifici grec en el qual els òrgans i la carn es repartien entre els deus i el fidel.

Els sacrificis els duien a terme els magistrats i els funcionaris de l'estat i la víctima elegida era dictada pels manuals dels pontifids, però també depenia del deu al que anava dirigit i de la rao per la qual es feia aquest sacrifici.Per exemple una de les condicions era que si el sacrifici anava dirigit a un deu el animal seria mascle i si anava dirigit a una deesa l'animal seria femella. També es tenien molt en comte els colors de les victimes , el color blanc era per a Juno, Jupiter i els deus celestials i el color negre per als deus d'ultratomba.

El sacrifici era dut a terme a l'exterior del temple ja que el fidel tenia prohibit el pas al temple. El lloc on es feien els sacrificis era conegut com a cella.En aquesta sala hi havia poca llum i no hi havia res més dins d'ella tan sols el propi deu.

Per:Victor Garcia Pagan
Bibliografia:http://books.google.es/books?id=fXamtVSli5QC&pg=PA460&lpg=PA460&dq=sacrificio+romano&source=bl&ots=MOe2Y-zKnf&sig=yzHxz7lX-LoY7Ll5aoIJ9RxeNsQ&hl=es&ei=BtT1SbGSLp-5jAeM08TMDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4

www.corazones.org/diccionario/sacrificio.htm

html.rincondelvago.com/mitologia-y-religion-romana.html

1 comentari:

Anònim ha dit...

1. Una introducció com cal, no?

2. Em contes coses dels sacrificis grecs en compte dels romans.

3. Això es veu a mil kilòmetres que no ho has escrit tu!! Ni una errada ortogràfica i paraules com ordi (que ací li diem civada)

4. No has utilitzat la bibliografia que em poses.

Salutacions i a la pròxima em dius d'on ho has tret.