dimecres, 7 de gener del 2009

6.1 La prosa llatina (oratòria, filosofia, historiografia, relats de viatges...)


La prosa llatina és divideix en diversos períodes com el Període Primitiu, l’Edat d’Or, l’Edat de Plata, l’Últim Període, Primers Escrits Cristians, l’Edat Mitja i el Renaixement.

En el Període Primitiu Catón el Viejo va ser el primer mestre de la prosa romana i va proporcionar els primers models de la retòrica romana. El gran mestre de la sàtira va ser Cayo Lucilio que va introduir l’ús de paraules satíriques.

A l’Edat d’Or de la prosa l’autor més destacat va ser Cicerón va ser polític i orador. Va destacar en tractats sobre retòrica i filosofia com son les famosos textos de l’amistat i els temps passats.

A l’Edat de Plata de la prosa podem trobar diversos autors. Plinio el Viejo va ser l’autor de Historia Natural que va servir durant moltes generacions com a model de llibre de text sobre història natural. Quintiliano va escriure la Institución oratoria que és un estudi important de la teoria i la pràctica de la oratòria.

A l’Últim Període la literatura llatina va declinar al mateix temps que la política de l’Imperi. Cal destacar en aquest període a Lucio Apuleyo que va escriure Metamorfosis que conta la història de Cupido i Psique.

Als primers Escrits Cristians cal destacar a San Jeronimo va ser el més important, ja que, va traduir la bíblia coneguda com a Vulgata, que va influir en la prosa llatina i europea.


Bibliografia:
http://es.encarta.msn.com/encyclopedia_761570340/Literatura_latina.html
http://es.wikipedia.org/wiki/Literatura_en_lat%C3%ADn

Per Maria Seva