dissabte, 31 de gener del 2009

Provem ara un concurs



Com James i Rosa tenen un complicat punt que redactar vaig a fer una provatura. Tots aquells que puguen ajudar amb algun aspecte a fer una bona relació entre la caiguda de l'imperi romà i la nostra civilització occidental (amb Estats Units al front), tindran una millora en la nota de llatí. En funció de si l'ajuda és gran o xicoteta, la millora en la nota serà gran o xicoteta.


Toni.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Vinga, la primera ajuda la done jo. Tant l'imperi Romà com l'americà destaquen per la seua superioritat militar sobre les altres nacions. La tecnologia i les despeses militars dels dos imperis és comparable ja que està molt per davant de la resta.

Curiosament l'exèrcit romà va començar a tenir, en els seus ultims segles, problemes de reclutament. Ningú volia formar part de l'exèrcit en l'opulenta Roma i van començar a contractar tribus bàrbares per controlar la frontera. Eixos mateixos pobles seran els que acabaran amb l'Imperi Romà d'Occident. En l'exèrcit americà és difícil que passe res semblant, però crida l'atenció la presència molt important de les minories hispana i negra.

En resum, la superioritat militar és un dels punts en comú.
Afegiré algun punt més en comú si veig que ningú més s'anima.

Toni.

Anònim ha dit...

Vinga, ai mare, continuaré jo...
Va una altra relació.

La diferència d'organització política, militar, i econòmica entre l'imperi Romà i els pobles germànics que el van fer desaparéixer, era tan gran, que semblava impossible que eixe fet ocurrira. Una crisi econòmica al segle III va debilitar l'imperi. A partir d'ahí la caiguda va ser progressiva fins l'entrada en Roma dels bàrbars.

Les diferències actuals entre el món occidental (Estats Units, Europa, Japó) i la resta del món també semblen insalvables. Les crisi econòmiques semblen cícliques en el nostre sistema liberal, però fins ara cap l'ha debilitat tant com per fer-lo desaparéixer. Després del crack del 29 (la primera gran crisi econòmica) el feixisme i la II Guerra Mundial van posar al sistema occidental en una posició difícil. Després la Guerra Freda (ja parlarem d'ella) i ara el terrorisme de l'islamisme radical, també l'han posat en problemes.

Per a que un gran imperi desaparega com ho va fer el Romà, cal primer una crisi interna molt important (econòmica, política, social...). El sistema actual està en una gran crisi econòmica. Però és tan greu com per a això?

Toni.

Anònim ha dit...

Va la última meua: Una doble. Relacionada amb la decadència del Imperi Romà.

1. A mesura que l'imperi es tornava més burocràtic i totalitari, el poder del emperador anava concentrant-se en funcionaris civils i militars, i els emperadors perdien (paradoxalment) el control sobre l'imperi. Açò se li podria buscar una similitud entre aquells que defenen que la burocràcia política actual, el que fa es condicionar el poder dels polítics, que queden sota el domini de les grans corporacions econòmiques. No sé si és una analogia massa clara, però igual li podeu traure punta.

2. I ací va l'opinió de l'historiador Moses Finley sobre la caiguda de l'Imperi Romà (mireu a vore si li podeu trobar connexions amb la nostra civilització): En "The Ancient Economy" (Londres, 1985) plantea la importancia del desinterés. La polarización social y la acumulación de inmensos patrimonios en unas pocas manos aristocráticas provocaría que el dinero permaneciera ocioso por falta de incentivo. Además, los nuevos ricos no tendrían un verdadero afán de crear capital y producir riqueza, sino de adquirirla e imitar el modo de vida de la clase dominante. Los objetivos económicos no serían fines en sí mismos, sino medios de promoción política y social. Una vez alcanzados, se trataría de mantener el nivel de vida. Asimismo, al ser la tierra la base de la riqueza y no producirse progreso técnico alguno, el crecimiento económico, la productividad y aún la eficiencia se habrían estancado.

Ho he tret del wikipedia, així que no estava massa amagat: "Decadencia del imperio romano"

Toni.

J.C. ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
J.C. ha dit...

Toni, puc opinar jo? jeje... Joer això de relacionar la gran Roma amb l'imperi Yankee, pot donar hores i hores de literatura... així que millor que els teus alumnes ho desenvolupen i reflexionen... que malo sóc! jeje

Es deixe un enllaç pdf sobre Història i cinema, fet per professors de la Universitat, és molt interessant.

Història i Cine

Una abraçada

Anònim ha dit...

Toni, de quantes paraules és el treball meu i de James? Esque no sé perquè no puc veure be l'index! Ja pots posar-nos bona nota a James i a mi que este fent el treball més difícil!

4t d'ESO del Col·legi Maria Assumpta de Castalla ha dit...

ViVa eL Profesor D´HisToria!!

(...) VISCA!!!